© Pari-daeza

Fruit: Sorbus aucuparia (Lijsterbes)

Algemeen

De lijsterbes is een struik of boom (tot 20 m) met open kroon, die bloeit in mei met brede, witte bloemtuilen, gevolgd door oranjerode vruchten in . In Nederland en België is alleen de wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia) ingeburgerd. By Botaurus - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4987294 - By Andreas Steinhoff, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2867319 - By Arnstein Rønning - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15327195 - By Andrzej O - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18350098

Opkweken

Plant de lijsterbes op en zonnige of licht schaduwrijke plek, in een humusrijke licht vochtige bodem. Rassen: ´Edulis´ zonder bitterstof ´Konzentra´ vooral geschikt voor de bereiding van vruchtensappen en gelei ´Rosina´ aangenaam zoetzuur, hoge opbrengst

Snoeien

Opgekweekt als boom behoeft de lijsterbes weinig snoei.

Oogsten

De oogst valt in augustus september. De bessen moeten afrijpen om de smaak te verbeteren, maar ook niet te laat oogsten om meligheid te voorkomen. By User Damast on sv.wikipedia - Photo by Damast, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1046896 - By MOs810 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17930104 Gebruik Rauw zijn de bessen wel erg bitter; de smaak wordt milder door drogen of invriezen. De bessen kunnen gebruikt worden om compote, jam, siroop, thee en alcoholische dranken te maken. Vooral de lijsterbes met grote vruchten zoals de variëteit edulis zorgt voor lekkere jam, sap of compote. Nadat de vruchten 8 tot 12 uur geweekt zijn in verdunde azijn, kunnen zij tot jam verwerkt worden, eventueel gemengd met appels. In Duitsland worden de bessen op jenever gezet. Gedroogd en gemalen leveren zij een smakelijk meel op. Geroosterd zijn zij als koffiesurrogaat te gebruiken.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Sorbus aucuparia (Lijsterbes)

Algemeen

De lijsterbes is een struik of boom (tot 20 m) met open kroon, die bloeit in mei met brede, witte bloemtuilen, gevolgd door oranjerode vruchten in . In Nederland en België is alleen de wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia) ingeburgerd. By Botaurus - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4987294 - By Andreas Steinhoff, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2867319 - By Arnstein Rønning - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15327195 - By Andrzej O - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18350098

Opkweken

Plant de lijsterbes op en zonnige of licht schaduwrijke plek, in een humusrijke licht vochtige bodem. Rassen: ´Edulis´ zonder bitterstof ´Konzentra´ vooral geschikt voor de bereiding van vruchtensappen en gelei ´Rosina´ aangenaam zoetzuur, hoge opbrengst

Snoeien

Opgekweekt als boom behoeft de lijsterbes weinig snoei.

Oogsten

De oogst valt in augustus september. De bessen moeten afrijpen om de smaak te verbeteren, maar ook niet te laat oogsten om meligheid te voorkomen. By User Damast on sv.wikipedia - Photo by Damast, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1046896 - By MOs810 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17930104 Gebruik Rauw zijn de bessen wel erg bitter; de smaak wordt milder door drogen of invriezen. De bessen kunnen gebruikt worden om compote, jam, siroop, thee en alcoholische dranken te maken. Vooral de lijsterbes met grote vruchten zoals de variëteit edulis zorgt voor lekkere jam, sap of compote. Nadat de vruchten 8 tot 12 uur geweekt zijn in verdunde azijn, kunnen zij tot jam verwerkt worden, eventueel gemengd met appels. In Duitsland worden de bessen op jenever gezet. Gedroogd en gemalen leveren zij een smakelijk meel op. Geroosterd zijn zij als koffiesurrogaat te gebruiken.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk